Manja slova Veća slova RSSDa li smatrate da su žene ravnopravne prilikom izbora na javne funkcije?


Odjeljenje za unapređenje i zaštitu prava RAE populacije

14.02.2015.

Promocija važnosti redovne zdravstvene zaštite za Romkinje i Egipćanke

Promocija važnosti redovne zdravstvene zaštite za Romkinje i Egipćanke Ministartsvo za ljudska i manjinska prava organizovalo je danas u saradnji sa Domom zdravlja Danilovgrad još jednu akciju promovisanja značaja očuvanja zdravlja.Planirana aktivnost obuhvatila je Romkinje i Egipćanke koje su izrazile svoju zainteresovanost iz Opština Nikšić i Podgorica.

13.02.2015.

Najava: Pregled štitne žljezde za Romkinje i Egipćanke

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizuje akciju snimanja štitne žljezde za pripadnice Romske i Egipćanske populacije sjutra, 14. februara, u Domu zdravlja Danilovgrad. Sjutrašnja aktivnost nastavak je kontinuirane promocije važnosti zdravstvene zaštite i preventivnog djelovanja kada je riječ o najčešćim oboljenjima ženske populacije.

05.02.2015.

Pitanje stepena integracije Roma i dalje visoko na agendi EU

Pitanje stepena integracije Roma i dalje visoko na agendi EU

Ministar dr Suad Numanović sastao se danas sa koordinatorkama za pitanja Roma u DG NEAR, gospođama Martom Garsija Fidalgo i Janom Katarinom Lolić Šindelkovom. Koordinatorke borave u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori tokom koje će razgovarati sa nadležnima iz svih resora koji pokrivaju oblast integracija Romske populacije.

30.01.2015.

Zimovanje za najbolje đake na Ivanovim koritima

Zimovanje za najbolje đake na Ivanovim koritima

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović juče je obišao djecu, pripadnike/ce romske i egipćanske populacije, koja u okviru zimskog kampa borave u odmaralištu na Ivanovim koritima. Tragom dobre prakse, a u cilju sto brže integracije pripadnika/ca romske i egipćanske populacije u sve tokove društvenog života u crnogorsko društvo, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je organizovalo boravak za 19 najboljih učenika/ca, VIII i IX razreda iz Podgorice, Nikšića i Herceg Novog.

04.12.2014.

Najava: "Hrabra Merida " za mališane u Nikšiću

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizuje sjutra 05. decembra 2014. godine odlazak u bioskop za djecu romske populacije u Nikšiću. Djeca iz naselja Željezara, Budo Tomović, naselja pod Trebjesom i naselja Brlja zajedno će sa osnovcima iz nižih razreda Osnovnih škola "Olga Golović” i "Mileva Lajović Lalatović” gledati popularni dugometražni animirani film za djecu "Hrabra Merida” u Sceni 213.

03.12.2014.

Radne posjete Opštinama Tivat i Kotor

Radne posjete Opštinama Tivat i Kotor

Leon Gjokaj, generalni direktor Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Sokolj Beganaj viši savjetnik u Ministarstvu boravili su u radnoj posjeti opštinama Tivat i Kotor. U ime Opštine Tivat prisustvovali su Jovanka Laličić, glavna administratorka i Bosiljka Radonjić, sekretarka Sekretarijata za upravu i društvene djelatnosti u ime nevladine organizacije „Udruženje Egipćana“ njen predsjednik Džafer Brahimi, dok su se u Kotoru sastali sa predstavnicima Opštine Kotor, Romeom Muhovićem samostalnim savjetnikom za manjinska narode i RE popuciju, kao i Anđelom Kučom, samostalnom savjetnico za socijalna pitanja.

03.12.2014.

Radionica za neformalno učenje romskog jezika

Radionica za neformalno učenje romskog jezika

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u cilju unapređenja položaja romske zajednice i uspješnije integrisanosti ove populacije u naše društvo, započelo je sa radionicama za učenje romskog jezika i kulture. Ministarstvo već radi na očuvanju romskog jezika, kulture i tradicije kroz ljetnje i zimske kampove koji su posvećeni ovoj oblasti.

02.12.2014.

Zaposleni Ministarstva za ljudska i manjinska prava zajedno sa učenicima srednjih škola gledali komad ,,Predstava Hamlet u selu Mrduša Donja“

Zaposleni Ministarstva za ljudska i manjinska prava zajedno sa učenicima srednjih škola gledali komad ,,Predstava Hamlet u selu Mrduša Donja“

Đake i njihove profesore i profesorke nisu spriječili kiša i vjetar da dođu na predstavu. S posebnim zadovoljstvom, iz Ministarstva je konstatovano, da ovakve aktivnosti nisu bez temelja i odjeka. Ministarstvo aktivno radi na afirmaciji mladih Roma i Romkinja, približavajući njihov svijet i tradiciju tokovima savremene kulture, a pri tom pokušavajući da sačuva vrijednosti i značaj romske kulture i jezika.

01.12.2014.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Centar za romske inicijative potpisali Memorandum o saradnji

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Centar za romske inicijative  potpisali Memorandum o saradnji

Da je sve izraženija potreba u društvu da se uspostave standardi po kojima su svi ljudi ravnopravni bez obzira na lična svojstva. Ljudska prava danas su osnovno ustavno opredjeljenje svih demokratskih društava, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije povodom potpisivanja Memoranduma o saradnji u cilju realizacije aktivnosti iz Akcionog

04.11.2014.

Najava: Konferencija za medije povodom Svjetskog dana romskog jezika

Svjetski dan romskog jezika 05. novembar, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava obilježiće konferencijom za novinare na kojoj će prezentovati presjek stanja kada je integracija romske zajednice u pitanju. Tom prilikom, ministar Numanović će predstaviti ideju o pilot projektu, u okviru neformalnog obrazovanja, o realizaciji edukativnih radionica za romski jezik u Kampu Konik