Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Да ли сматрате да су жене равноправне приликом избора на јавне функције?


Одјељење за унапређење и заштиту права РАЕ популације

25.10.2018.

Акција превентивних прегледа у Беранама

Превентивни прегледи за припаднице ромске и египћанске популације биће организовани сјутра, 26. 10. 2018 године, са почетком у 10:00 часова, у Дому здравља Беране.

18.10.2018.

У Подгорици одржана едукација о „Борби против трговине људима, насиљу у породици, малољетним и уговореним браковима“

У Подгорици одржана едукација о „Борби против трговине људима, насиљу у породици, малољетним и уговореним браковима“

Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са националном Канцеларијом за борбу против трговине људима, Центром за социјални рад Подгорица и Црвеним крстом Црне Горе, одржало је 18.октобра, 2018. године у Подгорицу, обуку за ромске и египћанске родитеље, заједно са ученицима/ама средњих школа из ове општине о проблематици малољетних бракова. Са ученицима је разговарано како да препознају насиље у породици и како треба поступити уколико се насиље догоди, као и о посљедицама малољетних уговорених бракова. Поред наведених тема предавачи/це су указали/е и на изузетан значај образовања за ромску и египћанску популацију, што је предуслов за укључивање у све токове друштвеног живота у Црној Гори.

15.10.2018.

Едукација о заштити од насиља у породици и малољетничких присилних бракова међу ромском популацијом

Едукација о заштити од насиља у породици и малољетничких присилних бракова међу ромском популацијом

Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са националном Канцеларијом за борбу против трговине људима, невладином организацијом Центар за ромске иницијативе“, одржало је, у Пљевљима, обуку ромским и египћанским родитељима заједно са ученицима/ама Основне школе „Бошко Буха“ о проблематици малољетних бракова. Са дјецом је разговарано како да препознају насиље у породици и како треба поступити уколико се насиље догоди, као и о посљедицама малољетних уговорених бракова. Поред наведених тема предавачи/ице су указали/е и на изузетно велики значај образовања за ромску и египћанску популацију, што је предуслов за укључивање у све токове друштвеног живота у Црној Гори.

12.10.2018.

Завршен пројекат ИПА 2015

Завршен пројекат ИПА 2015

Влада Црне Горе је посвећена заштити и унапрјеђењу људских права Рома и Египћана у Црној Гори, казао је директор Директората за унапређење и заштиту права мањинских народа и других мањинских заједница у Министарству за људска и мањинска права Леон Гјокај на завршној конференцији поводом завршетка пројекта “Промоција и заштита људских права Рома/киња и осталих рањивих група”.

11.10.2018.

"Политичка партиципација Рома, са посебним нагласком на жене"

"Политичка партиципација Рома, са посебним нагласком на жене"

Министарство за људска и мањинска права је 11. октобра, 2018. године, у Никшићу, организовало едукацију на тему „Политичка партиципација Рома, са посебним нагласком на жене“.

10.10.2018.

Едукација релевантних актера на тему „Политичка партиципација Рома“

Министарство за људска и мањинска права сјутра, 11. октобра, у Никшићу, организује едукацију на тему „Политичка партиципација Рома“ са нагласком на жене која ће се одржати, у хотелу Оногошт, са почетком у 10х.

09.10.2018.

Акција превентивних прегледа у циљу очувања здравља

Акција превентивних прегледа у циљу очувања здравља

У Дому здравља на Старом аеродрому данас су обављени прегледи за 25 жена из ромске и египћанске популације са територије Главног града, којима је извршена провјера нивоа шећера у крви, мјерење крвног притиска, извршен преглед од стране љекара опште праксе и урађено снимање плућа и гинеколошки преглед.

08.10.2018.

Најава:Превентивни прегледи за припаднице ромске и египћанске популације

Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са Министарством здравља, Домом здравља – Подгорица, и Домом здравља Никшић, организује превентивне здравствене прегледе за припаднице ромске и египћанске популације наредна два дана у Подгорици.

28.09.2018.

Трећи квартални састанак Комисије за праћење спровођења Стратегије за социјалну инклузију Рома и Египћана у Црној Гори 2016 – 2020

Трећи квартални састанак Комисије за праћење спровођења Стратегије за социјалну инклузију Рома и Египћана у Црној Гори 2016 – 2020, одржан је 28. септембра, 2018. године у Подгорици. На састанку су се присутнима обратили национални координатор за праћење спровођења Стратегије господин Леон Гјокај и представница Регионалног савјета за сарадњу – Иницијатива интеграција Рома 2020, госпођа Александра Бојадијева. На састанку је договорено да ће се у наредном периоду Акциони план за праћење и спровођења Стратегије за социјалну инклузију Рома и Египћана у Црној Гори 2016-2020 радити на двије године.

26.09.2018.

Трећи квартални састанак са актерима цивилног сектора из области унапређења социјалне инклузије Рома и Египћана

Трећи квартални састанак са актерима цивилног сектора из области унапређења социјалне инклузије Рома и Египћана

Трећи квартални састанак у 2018. са представницима/ама Ромског савјета и невладиних организација које се баве питањима унапређења и заштите права припадника/ца ове популације одржан је данас поводом сагледавања актуелног стања у реализацији планираних активности у области унапређења социјалне инклузије Рома и Египћана.