Manja slova Veća slova RSS

>

Zenka: Obrazovanje pripadnika/ca romske populacije predstavlja najvažni korak u procesu njihove potpune uključenosti u sve društvene tokove

Zenka: Obrazovanje pripadnika/ca romske populacije predstavlja najvažni korak u procesu njihove potpune uključenosti u sve društvene tokove
Datum objave: 05.11.2019 14:49 | Autor: PR Služba

Ispis Štampaj stranicu


mmpObrazovanje pripadnika/ca romske populacije predstavlja najvažni korak u procesu njihove potpune uključenosti u sve društvene tokove, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Mehemed Zenka sa Regionalne konferencije ,,Romski jezik u obrazovanju“.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Centrom za očuvanje i razvoj kulture manjina, povodom Svjetskog dana romskog jezika danas je organizovalo  Regionalnu konferenciju ,,Romski jezik u obrazovanju”.

Ministar Zenka je kazao da Crna Gora kao jedan od svojih najvažnijih prioriteta ima ostvarivanje  ljudskih prava i sloboda svih svojih građana/ki.

On je podsjetio da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva izradilo i publikovalo Crnogorsko-romski rječnik.

”Romski jezik predstavlja nedjeljiv dio identiteta romskih zajednica premda su Romi narod sa skromnim nasleđem. Rječnik predstavlja osnovu za standardizaciju romskog jezika, i pomoćiće razvoju kulture i identiteta romske nacionalne zajednice u Crnoj Gori“ kazao je Zenka.

„Obrazovanje je ključno u razvoju svake zajednice i vjerujem da ćemo ukupnim zajedničkim naporima stvoriti to jezgro mladih obrazovanih ljudi iz romske zajednice koji će pokrenuti dalji razvoj i njenu punu uključenost u društvene tokove”, saopštio je Zenka.

Generalni direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica Marash Dukaj istakao je da sljedeći izazov, svima nama jednako važan, upravo uvođenje romskog  jezila u obrazovni sistem. On je naglasio da je ratifikacijom Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, Vlada Crne Gore preuzela obavezu  da doprinosi stvaranju povoljnog ambijent za njihovu zaštitu, a da je najbolji način za njihovo očuvanje  upravo obrazovni sistem.  

Prema riječima Dukaja obrazovanje predstavlja najširu akciju koja okuplja cijelu društvenu zajednicu, a koja podstiče pozitivne promjene.

Jezik je odlika svake manjine i pomaže u očuvanju njenog identiteta, kulture i tradicije, istakao je šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav.

On je kazao da je Crna Gora ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima kao i evropsku konvenciju za zaštitu i promociju jezika koje koriste tradicionalne manjine, uključujući i Rome.

Prema riječima Orava, u oblasti inkluzije Roma u crnogorskom društvu mnogo je urađeno, posebno kada je riječ o obrazovanju. Međutim, treba biti oprezan da integracija ne uključuje asimilaciju, te da je očuvanje i promovisanje jezika zajednice važan element u ostvarivanju tog cilja.

Na konferenciji je prezentovan program za uvođenje romskog jezika u obrazovni sistem Crne Gore, dok su iskustva svojih država prezentovali predstavnici/ce iz zemalja regiona.

Ministarstvo za ljudska I manjinska prava