Manja slova Veća slova RSS

>

Javni čas o borbi protiv ugovorenih i maloljetnih brakova

Javni čas o borbi protiv ugovorenih i maloljetnih brakova
Datum objave: 27.09.2019 14:56 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


O značaju obrazovanja romske i egipćanske populacije, rešavanju pravnog statusa i identifikaciji lica sa invaliditetom, kao i prije svega šteti ugovorenih i maloljetnih brakova, roditelji i učenici/e VIII razreda Osnovne škole Božidar Vuković – Podgoričanin iz Podgorice imali su priliku da čuju tokom javnog času o Ugovorenim i maloljetnim brakovima koji je organizovan od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Tom prilikom, na javnom času skrenuta je pažnja učesnicima na poslijedice na koje mogu naići djeca kada se radi o ugovorenim i maloljetnim brakovima, koje opasnosti koji proizilaze iz takve negativne prakse i šta se konkretno može uraditi da bi se ovakva pojava suzbila. Takođe,  tokom  časa naglasak je stavljen na obrazovanje i skrenuta pažnja o tome koliko je bitno da se pripadnici/e romske i egipćanske populacije obrazuju kako bi se njihova djeca mogla uključiti u sve društvene tokove savremenog društva. Svakako da postoje izazovi kod pojedinih osoba koji nisu još uvjek završili svoju ličnu dokumentaciju, te im je rečeno da se prijave u Ministarstvo unutrašnjih poslova ili pravni centar kako bi radili na rješavanju istih.

Roditelji i učenici/e su takođe podjelili svoja iskustva u vezi sa preprekama sa kojima se suočavaju u obrazovanju i data im je mogućnost da postavljaju pitanja.

Na javnom času sa pripadnicima Ministarstva za ljudska i manjinska prava učestvovali i predstavnici Romskog savjeta.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava