Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржана едукација о политичкој партиципацији Рома/киња у Улцињу

Одржана едукација о политичкој партиципацији Рома/киња у Улцињу
Датум објаве: 23.07.2019 10:11 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Црна Гора је препознала изазове са којима се суочавају припадници/е ромске и египћанске заједнице и активно ради на побољшању њиховог друштвеног и економског  положаја.

До сада предузете мјере и активности на плану унапријеђења положаја Рома и Египћана у Црној Гори, првенствено кроз примјену Акционих планова из стратешких докумената за побољшање положаја Рома и Египћана, резултирале су видним, али не и посве довољним позитивним промјенама констатовано је на радионици “Политичка партиципација Рома/киња, са посебним нагласком на ромкиње”, коју је Министарство за људска и мањинска права организовало у општини Улцињ.

Права припадника/ца  ромске популације још увијек нису на задовољавајућем нивоу, стога је потребно додатно оснажити  ову област, поручио је Сокољ Беганај испред Министартсва за људска и мањинска права.

Он је упознао присутне са активностима које Министарство спроводи у циљу пуне интеграције мањина у друштвени живот, уз даље очување и развијање њихове националне и културне посебности, те унапријеђења њихових законских права и слобода.

Образовање и даље остаје највећи проблем, премда је ситуација боља него прије десет година. Учесници/е овог семинара су се сложили да је потребно да се Роми организују и да имају свог политичког представника/ицу у Парламенту, који/а ће бити укљућени/а у све процесе доношења одлука  које су битне за ову популацију. Учесници/е су се сложили да је веома битно у наредном периоду радити на оснивању политичке партије Рома. Теме којима се бавила ова едукативна радионица односиле су се на питање зашто је важна политичка партиципација за Роме, те како они то могу остварити.

Предавачи на радионици били су искусни тренери из Републике Сјеверне Македоније господа Адем Адеми и Елвис Мемети.

Министарство за људска и мањинска права