Manja slova Veća slova RSS

>

U Podgorici održana edukacija o „Borbi protiv trgovine ljudima, nasilju u porodici, maloljetnim i ugovorenim brakovima“

U Podgorici održana edukacija o „Borbi protiv trgovine ljudima, nasilju u porodici, maloljetnim i ugovorenim brakovima“
Datum objave: 18.10.2018 14:39 | Autor: Maja Jović

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa nacionalnom Kancelarijom za borbu protiv trgovine ljudima, Centrom za socijalni rad Podgorica i Crvenim krstom Crne Gore, održalo je 18.oktobra, 2018. godine u Podgoricu, obuku za romske i egipćanske roditelje, zajedno sa učenicima/ama srednjih škola iz ove opštine o problematici maloljetnih brakova. Sa učenicima je razgovarano kako da prepoznaju nasilje u porodici i kako treba postupiti ukoliko se nasilje dogodi, kao i o posljedicama maloljetnih ugovorenih brakova. Pored navedenih tema predavači/ce su ukazali/e i na izuzetan značaj obrazovanja za romsku i egipćansku populaciju, što je preduslov za uključivanje u sve tokove društvenog života u Crnoj Gori.

Učesnici/e edukacije su bili/e veoma aktivni/e tokom ove radionice, što je pokazalo da obrazovanje itekako utiće na razumjevanje same problematike sa kojom se romska i egipćanska populacija suočava, a i sam pristup i koncept razmišljanja mladih i obrazovanih učenika srednjih škola se znatno razlikovao na odnosu drugih edukacija koji nisu bila obrazovani.

Mladi/e Romi/kinje su oštro kritikovali/e običaje koje ih sputavaju i koji im nanose štetu, a koji su još uvjek dio tradicije u romskoj populaciji. „Kupovanje mlade koja je prisutna kod romske populacije je u drugom smislu reči, trgovina ljudima, i to je štetna tradicija koja se mora prekinuti i koja više šteti romskoj populaciji. Rani i maloljetni brakovi koji su uobičajeni u romskoj i egipćanskoj zajednici donose im samo siromaštvo, a mladima se uskraćuje obrazovanje i srećno djetinjstvo koje im pripada“, poručeno je sa ove edukacije.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava