Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржан други квартални састанак са невладиним организацијама о ромским питањима

Одржан други квартални састанак са невладиним организацијама о ромским питањима
Датум објаве: 17.05.2017 15:17 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Представници/е Министарства за људска и мањинска права - Одјељења за унапређење и заштиту права Рома и Египћана одржали су данас други квартални састанак у 2017. са представницима/ама Ромског савјета и невладиних организација које се баве питањима унапређења и заштите права припадника/ца ове популације.

Састанку су, осим представника/ца Министарства за људска и мањинска права и представника/ца Ромаког савјета присуствовали/е сљедећи/е представници/е  невладиних организација: Центар за ромске иницијативе, Удружење Египћана Тиват, Фондација Рука пријатељства, НВО Ромски круг, НВО Демократски ромски центар, НВО Пхирен Аменца и НВО Ромска Нада.

На састанку је разговарано о редовном извјештавању о реализованим активностима. Представници/е невладиних организација су обавјештени о изради Локалног Акционог плана Никшић и Локалног Акционог плана у Тивту који су у току израде. Представник НВО Удружење Тиват,  Xхафер Брахими је изразио забринутост за 34 породица из насеља 7 јула из Тивта којима постоји опасност од исељења, док су само за 6 породице из овог насеља обезбјеђене стамбене јединице. Такође је наглашено да за двије куће египћана које су саграђене у општинском имању у Тивату а  који немају грађевинску дозволу прјети им опасност да се руше.

Невладине организације су такође указала на забринутост и незадовољство уколико се буде увела униформа у основним школама, јер родитељи ромске дјеце неће бити у стању да сносе те трошкове тих униформи, а поготово из оних породица који су социјални случајеви. Треба укључити и представнике Рома и Египћана у комисије за додјелу грантова у Главном Граду Подгорица и друга радна тјела гдје се одлучује о Ромима.