Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Нови пројекти у области социјалног предузетништва за Ромкиње и Египћанке

Нови пројекти у области социјалног предузетништва за Ромкиње и Египћанке
Датум објаве: 13.04.2017 09:30 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


У циљу унапријеђења социјалног предузетништва у општинама Никшић и Пљевља активно се спроводе пројектне активности. На јучерашњем округлом столу који је одржан у циљу представљања пројеката “Социјално укључење кроз економско оснаживање жена у Црној Гори” и “Социјално предузетништво – кора према независности”, министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка поручио је присутнима да је национална политика Владе Црне Горе у области постизања родне раноправности усмјерена ка економском оснаживању жена у Црној Гори, те да је оно једна од три приоритетне области у политици остваривања једнаких могућности.

Зенка је рекао да Програмом подршке женама у бизнису УНДП, који Министарство реализује у сарадњи са Канцеларијом за програмски развоја УН (УНДП) од 2016. године, свим заинтересованим женама из општина Никшић и Подгорица, континуирано се пружају обуке з предузетништва. Инвестиционо развојни фонд (ИРФ) Црне Горе, уважавајући важност женског предузетништва, наставио је да реализује три актуелне кредитне линије за жене.

Жена је  у Црној Гори поштована, али је нама да јој омогућимо прилику да оствари своја права и потенцијал који несумњиво посједује, нагласио је министар. У Црној Гори имамао 65% жена са високим образовањем, али и велику спремност са њихове стране да се остваре и унапријеђују.

Зенка је рекао да су Ромкиње и Египћанке, припаднице нашег друштва којима треба пружити додатну подршку, у циљу њихове успјешније и пуније интеграције, те смањења сиромаштва ромске и египћанксе заједнице у Црној Гори, и с стим у вези истакао важност оваквих пројеката и иницијатива, на домаћем, и регионалном нивоу.

Фатима Наза испред Центра за ромске иницијативе изразила је задовољство агрокорпоративом и истакла да та организација по први пут учествује у оваквом пројекту. Наза је истакла и значај сарадње са општином Никшић, техничко-иновативним центром Технополис, те Владини ресорима за пољопривреде И рурални развоја И људска и мањинска права.

Поменуте пројекте у Црној Гори имплементира ЦАРЕ интернатионал у партнерском односу са невладиним организацијама Центар за ромске иницијативе из Никшића и Бонафиде из Пљеваља, док исте финансирају евроска Унија, Аустриан Девелопмент Цооператион и ОАК Фоундатион.

Министарство за људска и мањинска права