Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Пораст интересовања младих припадника/ца ромске заједнице за пуну интеграцију ромске заједнице

Пораст интересовања младих припадника/ца ромске заједнице за пуну интеграцију ромске заједнице
Датум објаве: 28.02.2017 14:05 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Све већа ангажованост младих припадника и припадница ромске и египћанске заједнице за остваривање пуне социјалне укључености ове заједнице у друштво,  кључ је за видљиви помак у овој области, оцијенио је министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка на састанку са представницима/ама невладине организације “Корачајте са нама- Пхирен Аменца”.

Министар Зенка похвалио је рад младих активиста/киња из ромске популације и дао пуну подршку иницијативама усмијерним ка повећању позитивних ставова према овој маргинализованој групи и јачању сарадње са Министарством за људска и мањинска права.

Зенка је подсјетио да је Министарство надлежно за праћење спровођења новог стратешког документа из области социјалне инклузије Рома и Египћана, те да је  отворено за све предлоге активности који су усмјерени ка унапређењу квалитета живота, те њиховој пуној социјалној укључености.

Извршни директор невладине организације “Пхирен аменца”, Елвис Бериша захвалио је министру на ријечима подршке и истакао да су циљеви ове организације, на првом мјесту усмјерени ка развоју и унапређивању положаја ромске заједнице у Црној Гори са посебним фокусом на полозај младих. Он је истакао да су у организацији свјесни важности образовања, те да су, у фокусу њиховог рада, активности у вези са јачањем стручних и образованих капацитета, односно наставак школовања за све већи број дјеце која махом, због неопходности њиховог привређивања у оквиру породице, не настављају даље образовање након завршене основне школе. Ова организација, такође, активно ради на подстицању и пружању подршке ромској заједници да узме активно учешће у друштвеним токовима.

У наставку разговора, Бериша је представио текуће активности које спроводи организација, и пројекте у којима учествује. Посебан нагласак стављен је на пројекат МИРуПГ (Мониторинг интеграцује Рома у ПГ) у оквиру којег је организован састанак. Бериша је информисао присутне да су десет младих Рома и Ромкиња прошли обуку за мониторинг положаја Рома кроз студију случајева.

На састанку су предложени кораци за учвршћивање даље сарадње кроз потписивање Меморандума о сарадњи, посебно у дијелу промоције останка у образовном систему, те упознавања припадника/ца заједнице са ромским језиком, културом и традицијом.

Министарство за људска и мањинска права