Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Приоритети Иницијативе интеграција Рома 2020.

Приоритети Иницијативе интеграција Рома 2020.
Датум објаве: 09.02.2017 14:42 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Уз уважавање постигнутих резултата у претходном периоду, интензивираћемо активности које гарантују пуну интеграцију ромске и египћанске популације у црногорско друштво, рекао је министар Мехмед Зенка у разговору са представницима акционог тима Регионалног савјета за сарадњу, Орханом Усеином и Александром Бојаџиевом. Интеграција Рома укључена је у преговоре о проширењу и један је од кључних елемената преговора о Поглављу 23, које је од високог значаја на нашем интеграционом путу, навео је министар.

За постизање тог циља неопходан је шири приступ који гарантује већи и одрживи успјех, нагласио је Зенка, али прије свега искреност и одлучност у настојању да се у том процесу истраје. С тим у вези, министар је изразио неопходност именовања контакт особа за ромска питања на локалном нивоу, посебно у општинама гдје живи већи број припадника/ца ове заједнице.

Он је поновио спремност Владе Црне Горе да се активно бави процесом интегрисања ромске и египћанске заједнице, и у том циљу јачаће се области које су препознате као приоритетне, а то су сузбијање просјечења, наставак образовања, те јачање поштовања економских права која су јако значајна за интеграцију сваке мањинске заједнице.

Шеф тима Орхан Усеин нагласио да ће се пројекат Иницијатива интеграција Рома 2020, фокусирати на буџетирање акционих планова који су развијени у оквиру националних стратегија за Роме, и коришћење ИПА фондова,  будући да то није била пракса током Декаде инклузије  Рома 2005-2015, која је претходила овом пројекту.

Александра Бојаџиева, експерткиња за област политика, истакла је препознату потребу да и други ресори покажу већу ангажованост у процесу интеграције ове вулнерабилне групе.

Усеин и Бојаџиева сагласни су да је Црна Гора веома успјешна у испуњавању мјера које се односе на област инклузије ове маргинализоване заједнице. На састанку је закључено да је Црна Гора наставила да развија и имплементира политике за постизање суштинских и трајних промјена у социо-економском положају ове маргинализоване популације кроз поменуту Иницијативу. Поред приоритетних области образовања, социјалне и здравствене заштите, становања, запошљавања и регулисања правног статуса, овај пројекат бавиће се и питањем дискриминације, сиромаштва и једнакости полова. Област запошљавања, те одрживог становања издвојене су ако области које се суочавају са највећим изазовима.

“Интеграција Рома 2020” трогодишњи је пројекат Савјета за регионалну сарадњу, вриједан 1,8 милиона еура, а финансирају га Европска комисија и Фондација за отворено друштво Џорџа Сороша.

Представници акционог тима Регионалног савјета за сарадњу су, у наставку своје посјете, учествовали на сједници Комисије за праћење спровођења Стратегије за социјалну инклузију Рома и Египћана 2016-2020.

Министарство за људска и мањинска права