Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Министар Зенка посјетио Ромски савјет

Министар Зенка посјетио Ромски савјет
Датум објаве: 31.01.2017 10:22 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка посјетио је Ромски савјет и том приликом разговарао са предсједником савјета Исеном Гашијем и његовим најближим сарадницима/ама о потешкоћама са којима се ромска популација сусреће, те могућим и остваривим рјешењима за њихову пуну интеграцију.

Министар Зенка поручио је да је неопходно посветити већу пажњу домицилном ромском становништву, будући да њихова пуна интеграција захтјева другачији приступ у односу на интеграцију расељене ромске популације. Према министровим ријечима за постизање тог циља потребни су оствариви планови чија би реализација била одржива, те конкретнији приступ дугорочном рјешавању проблема ове заједнице. Он је на састанку размијенио информације о приоритетним активностима са представницима /ама Ромског савјета за наредни период.

Предсједник Ромског савјета Исен Гаши захвалио је министру на посјети и честитао му на именовању. Овом приликом Гаши је подсјетио на чињеницу да би се направио прави помак у интеграцији било које заједнице, неопходна је укљученост и у политички живот. Он је изразио увјерење да ће се у наредном периоду стварати претпоставке и за остваривање те могућности за ромску популацију.

Потпредсједник савјета Мухамед Унковић упознао је министра са предлогом активности у оквиру којих је неопходно дјеловати ефикасније, према мишљењу Ромског савјета, и гдје би се могла јачати сарадња са Министарством за људска и мањинска права. Унковић је, као приритет, навео рјешавање правног статуса двије стотине чланова/иница заједнице, као и питање уписа дјеце у матичне књиге. Како је саопштено на састанку, у питању је двије стотине и двадесеторо дјеце која нису уписана у регистар.

Сенад Сејдовић, члан савјета, истакао је важност медија у  области социјалног укључивања Рома. Он види образовање као кључну област за просперитетнију будућност заједнице, те да је врло битно да дипломирани ромски кадар остане у Црној Гори и директно утиче на успјешније укључивање заједнице у друштво.

Активности Министарства у вези са промоцијом значаја образовања похвално су оцијењене јер дјеци пуно значи мотивација и признање да њихов труд није остао незапажен. Такође, неопходним је оцијењено и подизање свијести код Рома о њиховом  идентитету, језику и култури.

Заједнички је оцијењено да је стручно оспособљавање излаз из сиве економије, те би било пожељно у општинама гдје је насељено ромско становништво, имати представника/ицу у локалној самоуправи за бављење питањима њиховог укључења у друштво.

Министарство за људска и мањинска права