Manja slova Veća slova RSS

>

Ministar Zenka posjetio Romski savjet

Ministar Zenka posjetio Romski savjet
Datum objave: 31.01.2017 10:22 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka posjetio je Romski savjet i tom prilikom razgovarao sa predsjednikom savjeta Isenom Gašijem i njegovim najbližim saradnicima/ama o poteškoćama sa kojima se romska populacija susreće, te mogućim i ostvarivim rješenjima za njihovu punu integraciju.

Ministar Zenka poručio je da je neophodno posvetiti veću pažnju domicilnom romskom stanovništvu, budući da njihova puna integracija zahtjeva drugačiji pristup u odnosu na integraciju raseljene romske populacije. Prema ministrovim riječima za postizanje tog cilja potrebni su ostvarivi planovi čija bi realizacija bila održiva, te konkretniji pristup dugoročnom rješavanju problema ove zajednice. On je na sastanku razmijenio informacije o prioritetnim aktivnostima sa predstavnicima /ama Romskog savjeta za naredni period.

Predsjednik Romskog savjeta Isen Gaši zahvalio je ministru na posjeti i čestitao mu na imenovanju. Ovom prilikom Gaši je podsjetio na činjenicu da bi se napravio pravi pomak u integraciji bilo koje zajednice, neophodna je uključenost i u politički život. On je izrazio uvjerenje da će se u narednom periodu stvarati pretpostavke i za ostvarivanje te mogućnosti za romsku populaciju.

Potpredsjednik savjeta Muhamed Unković upoznao je ministra sa predlogom aktivnosti u okviru kojih je neophodno djelovati efikasnije, prema mišljenju Romskog savjeta, i gdje bi se mogla jačati saradnja sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava. Unković je, kao priritet, naveo rješavanje pravnog statusa dvije stotine članova/inica zajednice, kao i pitanje upisa djece u matične knjige. Kako je saopšteno na sastanku, u pitanju je dvije stotine i dvadesetoro djece koja nisu upisana u registar.

Senad Sejdović, član savjeta, istakao je važnost medija u  oblasti socijalnog uključivanja Roma. On vidi obrazovanje kao ključnu oblast za prosperitetniju budućnost zajednice, te da je vrlo bitno da diplomirani romski kadar ostane u Crnoj Gori i direktno utiče na uspješnije uključivanje zajednice u društvo.

Aktivnosti Ministarstva u vezi sa promocijom značaja obrazovanja pohvalno su ocijenjene jer djeci puno znači motivacija i priznanje da njihov trud nije ostao nezapažen. Takođe, neophodnim je ocijenjeno i podizanje svijesti kod Roma o njihovom  identitetu, jeziku i kulturi.

Zajednički je ocijenjeno da je stručno osposobljavanje izlaz iz sive ekonomije, te bi bilo poželjno u opštinama gdje je naseljeno romsko stanovništvo, imati predstavnika/icu u lokalnoj samoupravi za bavljenje pitanjima njihovog uključenja u društvo.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava