Manja slova Veća slova RSS

>

Publikacija "Romska i egipćanska populacija u Nikšiču" predstavljena danas u Podgorici

Publikacija "Romska i egipćanska populacija u Nikšiču" predstavljena danas u Podgorici
Datum objave: 13.01.2017 15:33 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Društvena isključenost, marginalizacija, desegregacija, stereotipi i predrasude uprkos sve većoj angažovanosti relevantnih aktera u oblasti integracije romske i egipćanske zajednice, i dalje su prisutni prema pripadnicima/cama ove zajednice. Mr Sokolj Beganaj i mr Tatjana Perović pripremili su i publikovali istraživanje na temu „Romska i egipćanska populacija u Nikšiću“. Publikaciju su predstavili danas u multimedijalnoj Sali KIC-a „Budo Tomović“ u Podgorici.

Publikacija je pripremljana i objavljena u okviru projekta „Očuvanje i razvoj nacionalnog identiteta – promocija istorije, kulture, jezika i drugih obilježja nacionalnog identiteta RE populacije istraživanjem i objavljivanjem publikacije o pripadnicima/cama RE populaciji  na teritoriji opštine Nikšić”, koji je finansijski podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, a samo istraživanje obuhvatilo je 191 porodicu iz opštine Nikšić.

Opšti cilj pomenutog projekta odnosio se na očuvanje i razvoj nacionalnog i etničkog identiteta romske i egipćanske populacije kroz promociju njihovih kulturnih, jezičkih, istorijskih i drugih obilježja, kao i NA istraživanje trenutne situacije ove populacije i publikovanjem svih saznanja i podataka o pripadnicima/cama ove zajednice u opštini Nikšić.

 

Definisanje rješenje problema u pravcu da bude održivo, i uticaj na romsku i egipćansku populaciju da održava okruženje u kojem žive, da doprinosi kreiranju boljih uslova za svoj život, te koristi beneficije koje država i društvo nude, koraci su ka smanjenju diskriminacije, rješavanju problema, zadovoljavanju svojih potreba i, uopšte, unaprijeđenju opšteg položaja zajednice.

Publikaciju možete preuzeti ovdje:publikacija.PDF

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava