Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржан редовни квартални састанак са невладиним сектором у области заштите и унапређења положаја Рома и Египћана

Одржан редовни квартални састанак са невладиним сектором у области заштите и унапређења положаја Рома и Египћана
Датум објаве: 24.11.2016 13:11 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Представници Министарства за људска и мањинска права одржали су јуче редовни квартални састанак, Одјељења за унапређење и заштиту права Рома и Египћана и невладиних организација које се баве питањима унапређења и заштите права припадника/ца ове популације.

Састанку су, осим представника Министарства за људска и мањинска права, присуствовали/е представници/е  невладиних организација: Ромско вријеме, Удружење Египћана Тиват, Млади Роми, Фондација Рука пријатељства, Демократски ромски центар, Ромски круг, и Пхирен аменца.

На састанку је размотрено о активностима Одјељења за унапређење и заштиту права Рома и Египћана и наведених органа међународну радионицу на тему” Мониторинг и извјештавање”, коју акциони тим Регионалног са вјета за сарадњу организује 12. и 13. децембра, у Бечу, те очекиваној посјети представника/ца Европске комисије крајем године.

Теме састанка односиле су се на предстојећи састанак Јавни дијалог – Форум интеграција Рома 2020., планирану 12 и 13 децембра за чланове Комисије за Стратегију инклузије Рома и Египћана 2016-2020, везано за  методологију на који ће се начин извјештавати мјере и резултати имплементације Акционог плана.

Из невладиног сектора је инсистирано на формирању редакције за ромски језик, те потреби  запошљавања још једног ромског новинара у јавном сервису РТЦГ из редова ове популације.

На састанку је закључено да је потребно промовисати у већој мјери позитивне примјере Рома и Египћана у медијима. Такође, констатована је да се у Акциони план за 2017. Годину сврстају активности које су мјерљиве и остварљиве.

Министарство за људска и мањинска права