Manja slova Veća slova RSS

>

Održan redovni kvartalni sastanak sa nevladinim sektorom u oblasti zaštite i unapređenja položaja Roma i Egipćana

Održan redovni kvartalni sastanak sa nevladinim sektorom u oblasti zaštite i unapređenja položaja Roma i Egipćana
Datum objave: 24.11.2016 13:11 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava održali su juče redovni kvartalni sastanak, Odjeljenja za unapređenje i zaštitu prava Roma i Egipćana i nevladinih organizacija koje se bave pitanjima unapređenja i zaštite prava pripadnika/ca ove populacije.

Sastanku su, osim predstavnika Ministarstva za ljudska i manjinska prava, prisustvovali/e predstavnici/e  nevladinih organizacija: Romsko vrijeme, Udruženje Egipćana Tivat, Mladi Romi, Fondacija Ruka prijateljstva, Demokratski romski centar, Romski krug, i Phiren amenca.

Na sastanku je razmotreno o aktivnostima Odjeljenja za unapređenje i zaštitu prava Roma i Egipćana i navedenih organa međunarodnu radionicu na temu” Monitoring i izvještavanje”, koju akcioni tim Regionalnog sa vjeta za saradnju organizuje 12. i 13. decembra, u Beču, te očekivanoj posjeti predstavnika/ca Evropske komisije krajem godine.

Teme sastanka odnosile su se na predstojeći sastanak Javni dijalog – Forum integracija Roma 2020., planiranu 12 i 13 decembra za članove Komisije za Strategiju inkluzije Roma i Egipćana 2016-2020, vezano za  metodologiju na koji će se način izvještavati mjere i rezultati implementacije Akcionog plana.

Iz nevladinog sektora je insistirano na formiranju redakcije za romski jezik, te potrebi  zapošljavanja još jednog romskog novinara u javnom servisu RTCG iz redova ove populacije.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno promovisati u većoj mjeri pozitivne primjere Roma i Egipćana u medijima. Takođe, konstatovana je da se u Akcioni plan za 2017. Godinu svrstaju aktivnosti koje su mjerljive i ostvarljive.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava