Manja slova Veća slova RSS

>

Promocija vrijednosti pravovremenih zdravstvenih pregleda

Promocija vrijednosti pravovremenih zdravstvenih pregleda
Datum objave: 20.02.2015 15:47 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo za ljudska i manjinska prava danas je u nastavku uspješne saradnje sa Domom zdravlja u Danilovgradu organizovalo drugi krug akcije snimanja štitne žljezde za pripadnice romske nacionalnommpsti iz Kampa Konik I.

Štitna žljezda ima veoma bitnu i složenu funkciju u organizmu, ona održava normalni  metabolizam svih ćelija, utiče na pravilnu apsorpciju glikoze, sintezu belančevina, zatim na frekvenciju srčane aktivnosti, a samim tim na cirkulaciju krvi u organizmu i još mnogo stvari.Ova žljezda je direktno odgovorna za pravilan fizički i mentalni razvoj i stanje organizma.
Razloga za poremećen rad štitne žljezde ima mnogo od kojih su najčešći: nepravilna ishrana, neuredan život, hronična nervoza i stres, preterani napor tokom dužeg vremenskog perioda i naravno nasljedni faktor . Pojačano ili smanjeno lučenje hormona štitne žljezde odražava se na rad srca, metabolizam, nervni sistem, a kod žena i na reproduktivnu sposobnost.

Lečenje oboljele štitne žljezde je dugotrajan proces i treba ga ozbiljno shvatiti.

 Budući da do poremećaja u radu štitne žljezde mnogo češće dolazi kod žena, one bi trebalo da budu znatno opreznije i da češće idu na kontrole. To je naročito važno zbog činjenice da hipotireoza, odnosno usporeno lučenje tiroidnog hormona žljezde, može negativno da se odrazi na mesečni ciklus kod žena, plodnost i zdravlje bebe jer su tiroidni hormoni majke neophodni za pravilan razvoj ploda u prva tri meseca. Ako žljezda oslobađa previše tiroidnog hormona – stanje poznato kao hipertireoidizam- organizam radi prebrzo, kao pregrejana mašina.

Pravi uzroci poremećenog rada štitne žljezde još nisu dovoljno ispitani, ali se zna da nasledni faktor, hronična infekcija žljezde i stres predstavljaju ozbiljne faktore rizika.

Ministarstvo u saradnji sa zdravstvenim institucijama organizuje kontinuirane akcije zdravstvenih pregleda kod pripadnica romske populacije u cilju isticanja značaja redovnih zdravstvenih pregleda i prevencije bolesti.

U zdravstvenom sistemu ne vode se evidencije koje su zasnovane na etičkoj, nacionalnoj ili nekoj drugoj pripadnosti korisnika/ca zdravstvene zaštite. Međutim, svi koji imaju regulisan pravni status kao i interno raseljena lica imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu u Crnoj Gori.

Dosadašnjim akcijama ovog tipa otkriven je nevelik broj problema kod Romkinja koje su iskazale interesovanje da učestvuju u istim.  Akcije imaju veliki uspjeh kod žena u Nikšiću i Kampovima Konik jer se u svakoj narednoj akciji širi krug žena koje pokazuju sve veće zanimanje kako za svoje zdravlje tako i za probleme koji muče članove/ice njihovih porodica. U Domu Zdravlja  po završetku aktivnosti, svaka žena dobija redovno edukativni materijal o najčešćim bolestima i njihovoj prevenciji.

Današnja akcija organizovana je u saradnji sa Crvenim krstom. Prije svake aktivnosti Ministarstvo vrši procjenu zainteresovanosti odnosno šta su u tom momentu najčešći problemi kod pripadnika/ca ove populacije i, shodno tome, svoje aktivnosti u tom pravcu.

Na osnovu procjene Crvenog krsta grupa žena iz Kampa Konik I danas je uradila snimanje štitne žljezde. Polovini žena sugerisana je analiza hormona ove žljezde, ali srećom, snimci nisu pokazali probleme ozbiljnijeg karaktera.

Zbog velikog interesovanja i kapaciteta Doma Zdravlja, organizovaće se dodatno još jedna ovakva akcija da bi sve žene koje su se naknadno prijavile, ostvarile tu mogućnost.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, zajedno sa Ministarstvom zdravlja i Crvenim krstom apeluje na sve naše građane/ke jednako, da vode više računa i pokažu veću odgovornost prema svom zdravlju. 

Neprocjenljiva je vrijednost pravovremenog pregleda.

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava