Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Радионица за неформално учење ромског језика

Радионица за неформално учење ромског језика
Датум објаве: 03.12.2014 16:42 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министарство за људска и мањинска права у циљу унапређења положаја ромске заједнице и успјешније интегрисаности ове популације у наше друштво, започело је са радионицама за учење ромског језика и културе. Министарство већ ради на очувању ромског језика, културе и традиције кроз љетње и зимске кампове који су посвећени овој области.

 Ове године одлучено је да се крене корак даље у промоцији образовања и очувању култрних вриједности кроз формирање четири радионице за неформално учење ромског језика. Већ је представљен Буквар за ромски језик чију је израду, заједно са Ромским савјетом, Министарство подржало раније ове године. Буквар је полазно помоћно средство у настави која је обухватила, до сада четири општине, односно Подгорицу, Никшић, Беране и Херцег Нови. У овим општинама живи највећи број припадника/ца ромске популације па су сходно томе уврштене међу прве четири за укључивање у пилот пројекат.

Обука није намијењена искључиво дјеци ромске популације већ и одраслим припадницима/ама ове заједнице јер је велики проценат неписмености међу старијим припадницима/ама ове заједнице.

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић са својим сарадницима/ама посјетио је радионицу у Никшићу и увјерио се да дјеца вриједно раде на унапређењу свог знања када је ријеч о њиховом матерњем језику и култури, као и очувању свог националног идентитета.

 

Министарство за људска и мањинска права