Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Завршен љетњи камп за учење ромског језика и културе

Завршен љетњи камп за учење ромског језика и културе
Датум објаве: 21.07.2014 10:58 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министарство за људска и мањинска права, односно Одјељење за унапређење положаја Рома и Египћана у Црној Гори, је ове године наставило са активностима на остваривању права што већег броја учесника/ца да уче свој језик и културу у оквиру љетњег кампа.

Након успјешног пилот пројекта који је претходио овогодишњем кампу, увиђена је потреба да се на овај начин, тачније едукацијом средњошколаца/ки може помоћи у формирању групе младих асистената који ће помагати развојни пут млађим генерацијама ромске дјеце у образовном смислу.

Обука је започела 14. јула и намијењена је превасходно средњошколцима /кама ромске популације, мада су се ове године на обуци нашли и студенти ромске популације.

Љетњу школу прошао је 21 полазник/ца и искуство које су понијели са радионица је изузетно богато по ријечима полазника. Стечено искуство и знање полазници ће имати прилику да искористе ефикасно у будућем периоду јер им сертификат који су добили од стране Министарства за људска и мањинска права омогућава да учествују као асистенти у основношколском образовању кад су у питању дјеца ромске популације.

Након предавања предсједавања Декадом инклузије Рома 2005-2015. године, активности на пољу интеграције ромске заједнице у наше друштво настављају се једнаким интензитетом. Констатовано је да су највећи помаци направљени на пољу образовања, које је и најнужније у смислу економског просперитета ове популације, односно смањивања стопе сиромаштва, запошљавања и економског оснаживања ромске популације. Формирање младих, едукованих Рома/киња који ће се бавити питањем њихових  права и интеграције, битан је предуслов за потпуну интегрисаност ове заједнице у наше друштво.

Предавачи у оквиру овог пројекта били су еминентни професори ромског језика са катедре за ромски језик Универзитета у Скопљу, др Љатиф Демир и мр Фатима Демир.

Данас је званично завршен љетњи камп за учење и културу ромског језика. Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић је уручио сертификате полазницима/цама љетње школе  и пожелио им успјешно даље образовање.

,,Након свеопштег успјеха који је љетњи камп постигао код полазника, искрено вјерујем да ће наредне године бити још већи број полазника, а нарочито полазница и да ће се све већи број  дјевојака ромске популације одазивати у наредном периоду. Позивам све вас да своја искуства пренете својим вршњацима/кињма, и даље знање које сте усвојили овдје да пренесете млађима и помогнете им у тим првим образовним корацима које чине. Дајте им мотивацију да иду вашим стопама у сигурнију будућност јер се питање интеграције ваше заједнице никако не може коначно ријешити без вашег активног учешћа у том процесу”, изјавио је министар др Нумановић на додјели сертификата.

 ПР служба Министарства за људска и мањинска права