Manja slova Veća slova RSS

>

Ministar za ljudska i manjinska prava Dr Suad Numanović organizovao prijem za predstavnike Roma

Ministar za ljudska i manjinska prava Dr Suad Numanović organizovao prijem za predstavnike Roma
Datum objave: 04.04.2013 13:43 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Povodom 8. aprila – Svjetskog dana Roma ministar za ljudska i manjinska prava Dr Suad Numanović organizovao je danas prijem za predstavnike Romskog savjeta i romskih nevladinih organizacija.

Prilikom prijema ministar Numanović je istakao: Još od vremena održavanja Prvog svjetskog kongresa Roma u Londonu 1971.godine, kada je usvojeno ime naroda, a nešto kasnije i romska himna i zastava kao i jezička ravnopravnost svih romskih dijalekata, 08.april se obilježava kao Svjetski dan Roma.

Romi su narod koji je uvijek bio dio Evrope, a samim tim i Crne Gore. Kao veoma ranjiva populacija, niskog obrazovnog i socijalnog nivoa, oduvijek su bili marginalizovana grupacija kojoj nije posvećivana zaslužujuća pažnja. Novim pristupom Vlade Crne Gore i svih socijalnih partnera na poslu poboljšanja statusa romske populacije, iskreno težimo prekidanju začaranog kruga marginalizacije i siromaštva ove populacije i njihovoj punoj integrisanosti u crnogorsko društvo.

Za postizanje što višeg stepena socijalne integracije Roma u crnogorsko društvo, pored Vlade, potreban je maksimalan angažman i drugih aktera, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija.

PR služba