Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

ИПА 2014 Пројекат „Подршка антидискриминационим и политикама родне равноправности“

Датум објаве: 06.07.2016 13:13 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министарство за људска и мањинска права учествује у пројекту „Подршка антидискриминационим и политикама родне равноправности“.

ИПА 2014 Пројекат „Подршка антидискриминационим и политикама родне равноправности“ трајаће до јануара 2019. године. Укупна вредност пројекта је 908.000,00 еура. Европска унија обезбијеђује 735.000,00 еура, Канцеларија Програма Уједињених нација за развој (УНДП), са којом Влада има дугогодишње искуство и успјешну сарадњу у области социјалне укључености и заштите људских права, превасходно у раду на унапређењу и промовисању политика родне равноправности и која ће бити имплементатор пројекта 73.000,00, док је партиципација  Влада Црне Горе 100.000,00 еура. 

Активности из ове акције ће допринијети заштити, промоцији и оснаживању људских права и једнаких могућности. Оне се односе на потребу снажније имплементације стратегија, као и анти-дискриминационих политика и родне равноправности.

Области дјеловања у оквиру којих се спроводе активности  пројекта су:

1)     Перцепција дискриминације и ставови

2)     Оснаживање институционалних капацитета, како би адекватно пратили примјену људских права и политика родне равноправности

3)     Насиље над женама и насиље у породици

4)     Политичко оснаживање жена

5)     Женско предузетништво на локалном нивоу

6)     Подизање нивоа свијести, родна равноправност и оснаживање жена

 

Министарство за људска и мањинска права има обавезу да развија законске оквире и прописе, као и да „осигура практичну имплементацију недискриминације“ и „практичну имплементацију равноправности полова у пракси“ (АП 23. 3.6.1, 3.6.2 и 3.6.3), гдје је потребна повећана хоризонтална координација са другим релевантним актерима у органима државне управе, локалној самоуправи, организацијама цивилног друштва и другим заинтересованим странама.